Skip to content

Wat hardlopen gemeen heeft met schoonmaken

Iedereen heeft wel eens gehoord dat hardlopen verslavend werkt. Dit heeft te maken met de aanmaak van endorfine in de hersenen. Dit stofje zorgt voor een gelukzalig gevoel en onderdrukt pijn. Daarnaast komt er dopamine vrij wat belonend werkt. Nu heb ik ooit een poging gedaan tot hardlopen in de hoop dat ook ik verslaafd zou raken aan de endorfine en dopamine die vrij komt, maar helaas, deze ‘geluksstofjes’ heb ik nooit aan de lijve ondervonden. Dit kan komen doordat niet bij iedereen het ‘Runner’s high’ effect optreed, maar in mijn geval heb ik er waarschijnlijk te snel de brui aan gegeven door gebrek aan discipline op het gebied van sporten.

Goed nieuws!

Schoonmaken werkt net als hardlopen stressverlagend. Want ook tijdens het schoonmaken maak je het gelukshormoon endorfine aan. Je bent actief bezig en je hebt een taak waar je je op kan focussen zonder er veel bij na te moeten denken. Daarbij geeft een taak afronden voldoening en dat maakt je blij. Laat ik nu in tegenstelling tot hardlopen helemaal geen hekel hebben aan schoonmaken. Ik vind het soms zelfs ontspannend en het geeft daarna ook zo’n heerlijk voldaan gevoel in een schoon en opgeruimd huis. Mijn kopje koffie smaakt dan echt nog lekkerder.

Herkenbaar? Of juist helemaal niet en heb je een onrustig gevoel in je eigen huis omdat de wasmand uitpuilt, speelgoed rondslingert, je een gebrek aan bergruimte hebt (of een overdaad aan spullen), tijd kwijt bent aan het zoeken naar je huissleutels ed.

Ik kan je gerust stellen, je bent niet de enige!

Zou je ook dat gevoel van rust, overzicht en ruimte willen ervaren in je huis en hoofd dan is mijn advies GET ORGANIZED!

Maar hoe?

Stel doelen! Droom eens over het eindresultaat. Hoe ziet jouw ideale huis eruit. Wat geeft jou een prettig gevoel. Het hoeft echt geen showroom te worden om meer rust en ruimte te ervaren. Bedenk dat hardlopers ook niet allemaal het streven hebben een marathon te lopen, velen hebben het doel op 5 km staan.  

Maak een plan! Zorg dat je de klus niet te groot maakt, dat zorgt enkel voor teleurstelling. Als je keukenkastjes uitpuilen, je keukentafel vol ligt met paperassen en je aanrecht vol staat met keukenapparatuur is het onmogelijk deze in een middag opgeschoond te krijgen. Begin dan ook klein en maak een keuze, start het liefst met datgene waar je je het meest aan stoort. Je kunt tenslotte niet alles tegelijk aanpakken. Beginnende hardlopers rennen de eerste week ook geen marathon en zullen in stapjes moeten gaan om hun doel te bereiken.

Mocht je na het lezen van dit artikel zin krijgen om aan de slag te gaan met opruimen maar heb je geen idee waar te beginnen door de hoeveelheid zaken die er liggen, of ontbreekt het aan tijd om kritisch te kijken en een plan op te stellen, bedenk dan dat een Opruimcoach je kan helpen bij het aanbrengen van overzicht zodat jouw huis weer een plek wordt waar je tot rust komt en kan ontspannen. En wie weet komt er tijdens de opruimklus en schoonmaakwerkzaamheden zoveel endorfine vrij dat je niet meer te stoppen bent.

Laat een reactie achter

Scroll To Top