Skip to content

Een goede basis

Wat is het toch heerlijk om thuis te komen in een opgeruimd huis. Mij geeft het in ieder geval een gevoel van rust en gezelligheid. Natuurlijk heb je wel eens van die dagen dat het zo druk is dat je amper toekomt aan het huishouden. Echter, met een goede basis en een aantal dagelijkse routines houd je ook in drukke tijden je huis op orde.

Hoe ziet een goede basis eruit?

In mijn ogen bestaat een goede basis uit twee dingen:

Ten eerste bestaat je basis uit spullen die je werkelijk nodig hebt of spullen die je gelukkig maken. Alle andere spullen kun je weg doen. Twijfel je? bedenk dan wanneer je het voorwerp voor het laatst gebruikt hebt. Is dat langer dan 2 jaar geleden dan is de kans groot dat je het nooit meer gaat gebruiken. Je herkent het vast wel, die citruspers in je keukenkastje die je nooit gebruikt maar toch is het zonde om weg te gooien. Tenslotte heb je er ooit geld voor betaald en daarbij wil je aankomend Paasontbijtje die pers echt gaan gebruiken voor dat versgeperste sapje. Je bedenkt dus allerlei redenen om het apparaat te bewaren, meestal met het gevolg dat het weer een jaartje staat te verstoffen en ruimte inpikt. Want laten we eerlijk zijn, als je het ding al drie jaar op een rij onaangeroerd in de kast hebt staan haal je het vierde jaar ook gewoon je verse sapje bij de super uit zo’n handig apparaat dat je niet zelf schoon hoeft te maken. Dus is het te goed om weg te gooien neem in overweging om het te verkopen, iemand anders er blij mee te maken of naar de kringloop te brengen. Het geeft een goed gevoel en jij hebt weer wat extra ruimte in de kast.

Naast gebruiksvoorwerpen heb je ook spullen die van emotionele waarde zijn. Bedenk in dat geval dat herinneringen niet in spullen zit, maar in je hoofd en hart. Mocht je besluiten een vakantiesouvenir weg te gooien dan ben je die super leuke vakantie nog niet vergeten. En geef je het theeservies van je overleden oma weg, dan blijven toch de dierbare herinneringen aan haar bewaard. Natuurlijk zijn er ook spullen die voor jou echt van waarde zijn, geef deze spullen het liefst een mooi ereplekje in huis! Dan komen ze echt tot hun recht.

Ten tweede hebben al je spullen een vaste en logische plek in huis. Berg spullen zoveel mogelijk op daar waar je ze gebruikt en in categorieën. Wanneer je gewend bent om gezelschapsspellen in de woonkamer te spelen, zorg dan dat je een schap vrij maakt in de woonkamerkast voor de spellen. Dan liggen ze bij elkaar en binnen handbereik. Je hoeft niet te zoeken omdat ze zowel op zolder, in de woonkamer als op de slaapkamer van de kinderen liggen.

Is je basis op orde dan zorgen routines er voor dat je ook in drukke tijden rust creëert in huis en hoofd.

Waarom routines?

Misschien gaan jouw nekharen al overeind staan bij het idee. Toch loont het een aantal routines te creëren. Routines zorgen er namelijk voor dat je efficiënter met je tijd en energie omgaat. Het is even wennen, maar na verloop van tijd ga je meer rust ervaren. Door routines ga je namelijk een aantal simpele, steeds terugkerende taken op de automatische piloot doen waardoor je er niet meer bij na hoeft te denken en ruimte vrij houdt voor het echte denkwerk. De twee belangrijkste routines zijn de ochtendroutine en de avondroutine. Een ochtendroutine zorgt ervoor dat je ontspannen de deur uit gaat voor je werk/school en een avondroutine heeft invloed op hoe je de volgende dag begint. Door de noodzakelijke en dagelijks terugkerende klusjes in de routine te verweven voorkom je uitstelgedrag en hou je je huishouden, ook in drukke tijden, op orde.

Dat is fijn thuiskomen!

Wil jij ook graag je huis of een bepaalde ruimte opruimen maar zie je er als een berg tegenop of weet je niet hoe je moet beginnen? Bel of mail gerust voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Wil je een vliegende start maken dan is deze voorjaarsaanbieding misschien wat voor jou!

Een 4 uur durende opruimsessie met praktische tips waar je verder mee aan de slag kan. Samen maken we een opruimplan zodat je zelf stapsgewijs de klus kan klaren! Tussentijds vragen of tijdelijk last van motivatiegebrek, dan mag je me altijd mailen, appen of bellen. Deze actie is het gehele voorjaar geldig voor 150 euro incl BTW

Laat een reactie achter

Scroll To Top