Skip to content

Teken je Gesprek

Afgelopen voorjaar heb ik de training ‘teken je gesprek’ gevolgd en wat ben ik blij dat ik dit gedaan heb. Wat een geweldige methode om een coachingsgesprek te visualiseren. De methode biedt overzicht en ordening die met gewone verbale gesprekken veel moeilijker te bereiken zijn. En zoals jullie weten ben ik gek op overzicht! Want overzicht geeft rust!

Ik hoor jullie denken. Je bent toch begonnen als opruimcoach? Jazeker, en deze methode sluit daar erg goed op aan. Mensen die mijn hulp inschakelen voor een opschoonklus doen dit niet omdat ze even een maandje niet toegekomen zijn aan het huishouden. Bijna altijd is er sprake van een onderliggend probleem waardoor de situatie ontstaan is. Dit onderliggende probleem is voor iedereen anders. Een greep uit de mogelijke oorzaken: iemand kan chaotisch en/of perfectionistisch van aard zijn, bepaalde levensgebeurtenissen kunnen van invloed zijn of iemand kan bijvoorbeeld moeilijk loslaten. Het is goed te kijken wat ten grondslag ligt aan de chaos (in huis of hoofd) zodat er naast het praktisch creëren van overzicht ook gekeken wordt naar de oorzaak en mogelijke acties en oplossingen om het overzicht ook op lange termijn te behouden. Op mijn visitekaartje staat niet voor niets: ‘overzicht overkomt je niet, overzicht creëer je

Het fijne aan deze methode is dat deze ook erg goed in te zetten is bij kinderen en jongeren die bijvoorbeeld last ondervinden van hun hoog gevoeligheid, vaak piekeren, snel boos worden of vaak in conflict komen met anderen. Je komt met behulp van het tekenen meer in je kracht te staan, leert jezelf kennen en jezelf helpen. De methode vergroot op een positieve manier verantwoordelijkheidsgevoel, probleemoplossend vermogen, zelfwaardering en zelfvertrouwen.

Nu kan de naam ‘teken je gesprek’ het beeld geven dat er tekeningen gemaakt worden. Dit is niet helemaal het geval. Om een beeld te geven hoe het werkt een korte uitleg:

Teken je gesprek werkt met kleuren en symbolen. De kleur rood staat voor niet prettig en niet effectief, oranje voor een beetje onprettig en niet zo effectief en groen voor prettig en effectief. De symbolen staan voor gevoelens, gedachten en uitspraken. Degene met het probleem wordt de onderzoeker genoemd, dat is namelijk degene die het probleem met behulp van de coach gaat onderzoeken. Afhankelijk van het probleem wordt door de coach een passend sjabloon gekozen. Het sjabloon bepaald de manier waarop het gesprek door de coach wordt opgetekend. De coach tekent dit op in de bewoordingen van de onderzoeker. Een gesprekstekening kan zorgen voor een ‘nieuw perspectief’ op het probleem of de situatie. Vanuit dit nieuwe perspectief kan de onderzoeker komen tot nieuw inzicht en mogelijke oplossingen. Als begeleider krijg je letterlijk en figuurlijk meer zicht op het probleem, maar ook op de kracht en de mogelijkheden van de onderzoeker. Via de methode kan je gedrag en de positieve en negatieve consequenties ervan visualiseren.

Denk je na het lezen van bovenstaande: ‘Daar zou ik wel meer van willen weten!’ of ‘Dat lijkt me wel wat!’ Neem gerust vrijblijvend contact op!

Coaching turns problems into challenges, challenges into opportunities and opportunities into gifts

Milton Ericksom

2 reacties

  1. Tamara op 22 oktober 2019 om 10:31

    Super interessant, Maaike! Vooral ook met het gebruik van de kleurtjes die meteen helderheid verschaffen in het geheel.

    • stapsgewi op 22 oktober 2019 om 19:04

      Zeker Tamara, soms heb je een hele volle tekening en nog is het duidelijk omdat je steeds met dezelfde kleuren en symbolen werkt die je iets vertellen. Zo mooi!

Laat een reactie achter

Scroll To Top